Regels onderschat vergunningsvrij bouwen

Gepubliceerd op 2 januari 2021 om 09:12

Veel mensen onderschatten de regelgeving rondom vergunningsvrije aanbouwen

In de meeste gevallen geven de mensen die vergunningsvrij gaan bouwen een aannemer opdracht en die begint gewoon met bouwen.

Niet wetende dat zij als huiseigenaar zelf verantwoordelijk zijn voor het voldoen aan het Bouwbesluit en het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek.

Eigenlijk komt dit er op neer dat je aan precies dezelfde regels moet voldoen als een aanbouw die vergunningsplichtig is. Het verschil is alleen dat je nu geen vergunning hoeft aan te vragen.

Maar wat houdt dat dan in voor jouw verbouwing?

Het Bouwbesluit en jouw vergunningsvrije aanbouw

In het Bouwbesluit staat dat je er voor moet zorgen dat het bouwwerk voldoende bestand is tegen de daarop werkende krachten. In artikel 2.1 en 2.2 van het Bouwbesluit staat dat de bouwconstructie moet voldoen aan de gestelde NEN-EN 1990 normen.

Maar goed hoe zorg je dat jouw vergunningsvrije aanbouw hieraan voldoet?

Deze regel is exact hetzelfde bij een vergunningsplichtige aanbouw. Om te kunnen aantonen dat je voldoet aan het Bouwbesluit zul je daarom een constructieberekening moeten laten maken.

Vraagje! Koop jij liever een huis, waarbij er netjes een constructieberekening is gemaakt van de aanbouw. Of vind je het ook prima als de verkoper zegt: ”Ik weet niet precies wat voor stalen balk in de uitbouw staat, dat heeft de aannemer geregeld, moet wel goed zijn toch?”

De berekening laat zien wat het meest efficiënte en veilige ontwerp is voor jouw verbouwing. Met die berekening kan de aannemer aan de slag en ben je verzekerd tegen bouwfouten.

De verantwoordelijkheid rondom een vergunningsvrije aanbouw

Via de Nederlandse Wet is het zo geregeld dat de huiseigenaar verantwoordelijk is voor het volgen van de regelgeving rondom jouw vergunningsvrije aanbouw. De aannemer is daar dus niet voor verantwoordelijk.

Gaat er dus iets fout? Misschien door een verkeerde inschatting van de aannemer?

En kan jij niet aantonen dat er veilig is verbouwd?

Dan ben jij verantwoordelijk! En niet de aannemer!

Werk daarom altijd samen met een aannemer wat bouwt volgens het bouwbesluit en zich aan de regeles houd van het bouwbesluit  

Jouw persoonlijke risico is simpelweg veel te groot. 

Door samen te werken met ons maakt u een veilige keuze.

Waarom leest u hier. https://www.schiphofbouw.nl/keurmerk

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.